Dijitalleşen Modanın Önde Gelen 5 İsmi

FashionMay 18, 2022
Dijitalleşen Modanın Önde Gelen 5 İsmi

Her alanda olduğu gibi moda alanında da teknoloji ile yaratıcılığın buluşmasına şahit oluyoruz. Sanal dünyanın kapıları her geçen gün daha çok aralanırken dijital tasarımları ile sanal modaya öncülük eden markalar hayatımıza dahil oluyor. Sizi teknoloji ile modanın kesişiminde yer alan bu markaları tanımaya davet ediyoruz. 

DRESSX

Daria Shopalova ve Natalia Modenova tarafından kurulan DRESSX, retail konseptini dijitale taşıyan ilk oluşumlardan. Uluslararası olarak en bilinen marka ve 3D tasarımcıları bünyesinde bulunduran DRESSX, tam olarak bir moda markası olarak tanımlanmasa da sanal modanın kesinlikle öncülerinden biri. Tasarımların sanal ortamda giyilip kullanılabilmesine yardımcı olan marka, e-mail yoluyla online ticaret mağazalarından alınan bir kıyafetin dijital ortamda giyilebilmesine uygun adımları gerçekleştiriyor. Sitesinde 60 civarı tasarımcı ve giyime hazır 700 küsur parça ile DRESSX, dijital modanın en büyük retailer’larından. 

The Fabricant

Kerry Murphy tarafından 2018 yılında kurulan the Fabricant, sanal modanın temposunu tutanlardan. Haute Couture tasarımları teknoloji ile buluşturan markanın gücüne Tommy Hilfiger ile yaptığı iş birliğinde tanık olmuştuk. Sanal modayı tanıtmak ve kitleler için kullanımını kolaylaştırmaya da çalışan the Fabricant, kurduğu Leela adındaki dijital platform ile insanların sanal kıyafetler ile buluşabileceği bir platforma da hayat veriyor. Herkesin arayışına göre bir şeyler bulabileceği bu platform, özel tasarım dijital aksesuarlardan çeşitli marka iş birliklerine kadar geniş bir yelpaze sunuyor. 

Carlings

Norveçli modaevi Carlings, sanal modanın gerçek anlamda öncülerinden. 2018 Kasım ayında Neo X adındaki sanal koleksiyonu ile daha moda markalarının dijitalleşme devrimi başlamamışken hayatımıza giren Carlings hem geniş koleksiyonu hem de $9- $30 arasında değişen fiyatları ile bu yeni sektöre oldukça dikkat çekici bir giriş yapmıştı. O zamandan beri iki koleksiyon daha çıkaran Carlings, sanal modanın illa da tasarım ve haute couture olması gerekmediğini hatırlatarak, ekonomik ve gündelik giyime uygun sanal tasarımların başını çeken markalardan.

Tribute Brand

Milenyum akımlarından esinlenerek video oyunlarını kendine ilham olarak alan the Tribute Brand, Gala Marija Vrbanic ve Filip Vajda tarafından Hırvatistan’da kurulan bir marka. Fütüristik ve dikkat çekici tasarımları ile sosyal medyada da oldukça ses getiren marka, cyber-punk olarak adlandırılan parçaları ile bizi farklı dünyalara ışınlıyor. GI modelleme, UX tasarımı ve kodlama gibi teknikleri bir araya getiren Tribute, dijital modanın gelişimine yön veriyor.

Replicant

Hızlı modanın dijital ayağı olarak adlandırılabilecek olan Replicant, yüksek meblağlar harcamadan sanal modaya giriş yapmak isteyenler için ideal. Farklı markaların online butiklerinden oluşan platformu ile kullanıcılarına sanal moda standardına göre oldukça uygun fiyatları, geniş ürün kataloğu ile sunan Replicant sayesinde, total bir look’u $14 gibi bir fiyata tamamlayabiliyorsunuz. Müşterilerinin üç boyutlu avatarlarını kendilerini telefondan tarayarak oluşturabildiği bir hizmet sunan marka, sanal gerçeklikte bir deneme kabini tecrübesi bile yaşatıyor. 

Author: Dilan Günaçtı

RELATED POSTS