Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür.

FashionNovember 3, 2019
Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür.

On altı yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunbergin dünya liderlerine çıkıştığı duygusal konuşmasının yarattığı şok etkisi, yetmiş sekiz yaşındaki İngiliz moda tasarımcısı  Vivienne Westwoodun punk dünyasında yeni bir ekonomik model ve ilham verici bir ilkbahar yaz koleksiyonu olarak tezahür ediyor. Punk ölmediği gibi insanlığın yüz yüze olduğu krizler karşısında aktivist bir ruhla çözüm odaklı bir yaklaşım benimsiyor. Tabii kendi kışkırtıcı yöntemiyle!

Vivienne Westwood, ilkbahar yaz koleksiyonuna da ismini veren No Man’s Land videosunda bir öğretmen edasıyla öğrencilerine günümüz ekonomik düzenini açıklamakla yetinmiyor, onu oldukça stylish bir tavırla dinleyen öğrencilerine protest bir ruhu da aşılıyor. “The dollar is dead!” sloganıyla sonlanan bir dakikalık videonun yayınlanmasının akabinde Londra Tasarım Festivali kapsamında, Victoria ve Albert Müzesi’nde bir konuşma yapan Westwood, arazi mülkiyetinin olmadığı yeni bir ekonomik model öneriyor. One World Rent ismini verdiği girişimiyle, geçmiş koleksiyonlarındaki “buy less” çağrısının moda ekosistemi içinde cılız kaldığını anlamış olmalı ki bunu daha kapsamlı ele alarak temellendiriyor; yeni ve daha sağlam söylem ve aktivitelerle destekliyor.

Ekonomi ve iklimin birbirinin kuyruğunu yiyen iki yılan gibi olduğunu kendisine ait orijinal çizimiyle bir pankartta gösteriyor Westwood. Günümüz düzeninde bu iki kavramın varlığı, birbirlerini yok ederek var oldukları bir döngü içerisinde. Bu döngüde ekonominin gittikçe büyüyen, yağlı ve şişman bir yılan gibi olduğunu söylemek mümkün. Küresel iklim krizi ise yaklaşmakta. Kitlesel yok oluşu kaçınılmaz bir son olarak gören Westwood, bunu engellemek için önerdiği bu ekonomik modelde, arazilerin onu doğa ve insanoğlu adına iyilikle kullanacak, sorumlu ve demokratik hükümetler tarafından kiralanmasını öneriyor. Doğanın bize karşılıksız verdiği hiçbir şeyin özel mülkiyete konu olamayacağını savunan Westwood, kampanyasının söylemlerini görselleştiren yaratıcı çizimlerini oyun kartları halinde sunuyor. Arka yüzlerinde “buy less”, “One World Rent” gibi sloganların çevrelediği Westwood’un dört yaşındaki halinin bir fotoğrafı olan oyun kartları, videoda da görülen pankartlar ile birlikte bir serginin temelini oluşturacak. Westwood bu sanat projesinden elde edeceği gelir ile acımasızca yok edilen yağmur ormanları için bir fon oluşturmayı amaçlıyor.

Konfor bölgelerimizi terk etmenin zamanının geldiğini de vurgulayan tasarımcı tüketim alışkanlıklarımızı da hangi sırayla ve nasıl düzenlememiz gerektiğini de açıkça belirtiyor: reduce, reuse and recycle. Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür. Tüm bunlar karşısında Vivienne Westwood ismi aynı zamanda erkek ve kadınlar için her sezon hazır giyim koleksiyonu lanse eden bir marka. ‘70lerde Kings Road’da neredeyse her yıl isim değiştiren o butik, yarattığı sansasyon ve temsil ettiği punk ruhunu başarıyla markalaştıramasa ve tüketime dayalı ticari bir başarı elde edemese bugün ondan artık var olmayan bir alt kültürün giyim tarzını belirlediği gerçeği dışında bahsetmeyecektik. Bize her sezon yeni kıyafetlere ihtiyacımız olduğunu oldukça çekici bir şekilde empoze eden moda endüstrisinin böylesi sağlam dayanaklarından biriyseniz protest girişimleriniz ne kadar samimi bulunur? Vogue Runway’de!

Author: Dilan Saray

RELATED POSTS