2022 Roland Garros Hakkında Bilinmesi Gerekenler

NewsMay 14, 2022
2022 Roland Garros Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nadal’ın muhtemel 22. zaferi, aşı krizi ve rekorların eşitlenme ihtimali derken bu sene de gözler yılın ikinci Grand Slam’i Paris’te. 

Yılın en çok beklenen turnuvalarından biri de şüphesiz toprak kortta oynanan tek Grand Slam olan Roland Garros. Ana tablo henüz belli olmasa da 22 Mayıs günü Paris’te başlayacak turnuvaya göz atmanın tam sırası.

Ukrayna’nın işgalinin ardından Rus ve Belaruslu oyuncuları turnuvadan men eden Wimbledon’ın aksine; Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Victoria Azarenka ve Aryna Sabalenka gibi isimlerin Paris’te oynanmasına izin verilecek. Ancak Rusya ve Belarus bayrakları altında rekabet etmeyecekler.

Tenis yıldızları genellikle Grand Slam’lerde keşfediliyor ve yaklaşmakta olan Fransa Açık, birçok yeni ve mevcut yeteneği sergilemeye hazırlanıyor. Kariyerine tam anlamıyla 2021 Amerikan Açık’ta başlayan İngiliz oyuncu Emma Raducanu ve 2020’deki Fransız Açık şampiyonluğu sonrasında yükselişe geçen Iga Swaitek sayısız örnekten sadece ikisi. Kadınlarda daha fazla sürprizin yaşandığı doğru ancak erkek tenisinde de yeni birkaç yetenek göze çarpıyor. Özellikle Federer ve Nadal’ın sakatlıklarla boğuştuğu ve Djokovic’in aşısız olduğu için turnuvalara katılamadığı son birkaç aydır. Öne çıkan genç yeteneklerden biri hiç şüphesiz Carlos Alcaraz. 19 yaşındaki İspanyol oyuncu -onun kadar efsanevi olur mu bilinmez ama- toprak korttaki başarısı ve oyun stiliyle Nadal’ı anımsatıyor. Nadal’ın yıkılmaz kalelerinden biri olan Roma’da kupa kaldırmasıyla genç oyuncu Paris’e emin adımlarla gidiyor. Henüz kura belli olmasa da şunun net bir şekilde bilinmesi gerek: Roland Garros erkeklerde sürpriz bir isimle sonlanabilir. Wildcard’larda yani özel olarak davet edilen oyuncu listesinde ise Paris’teki turnuva sonrası emekli olacağını söyleyen Fransız tenisçi Jo Wilfred Tsonga yer alıyor. Söylemeden geçmeyelim, diz sakatlığı nedeniyle uzun zamandır tenisten uzak olan Roger Federer turnuvada yer almayacak.

Rafael Nadal & Carlos Alcaraz

2022 Avustralya Açık’ta aşısız olduğu için ülkeye alınmayan Djokovic, aynı sorunu Paris’te yaşamayacak. 20 Grand Slam şampiyonluğuyla geçtiğimiz Avustralya Açık’ta Nadal’ı geçme şansı vardı. Ancak Sırp oyuncu turnuvaya katılamadığı için rekoru Nadal’a kaptırdı. Roland Garros’un açıklamasına göre Djokovic’in aralarındaki fark açılmadan rekoru eşitleme şansı var. Nitekim Fransa Açık turnuva direktörü ve eski tenis oyuncusu Amélie Mauresmo, Fransa’nın COVID-19 kısıtlamalarının çoğunu kaldırmasının ardından Novak Djokovic’in bu yıl Roland-Garros’ta oynamasının onaylandığını söyledi. Djokovic eğer Paris’te kupa kaldırırsa rekor eşitlemekle kalmayacak; aynı zamanda tüm Grand Slam’lerde 7 kere finale kalan, 32 Grand Slam finali gören ve her Grand Slam’i üç kere kazanan ilk tenis oyuncusu olarak tarihe geçecek. 

Geçen seneki basın toplantılarına katılmaması sonucu Roland Garros’tan çekilen eski kadınlar 1 numarası Naomi Osaka’nın da Paris’te oynayıp oynamayacağı şaibeli. Osaka’nın Roma’dan çekilmesi, 2022 sezonunun ikinci Grand Slam’indeki durumu ile ilgili soru işaretleri yaratıyor. Nitekim Roma Açık, Fransa Açık’tan önceki son büyük ve Roland Garros’a gitmeden önce toprak kort oyunlarını geliştirmek için son bir fırsat sunuyor. 

Geçen sene uygulamaya konan “Night Sessions” yani akşam seanslarına bu sene de devam edilecek. Toplamda 10 tane yapılacak akşam maçlarında geçen sene Serena Williams, Iga Swiatek, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas ve Daniil Medvedev gibi sıralamada en iyiler oynamıştı. Bu sene de muhtemelen akşam seansları yine en iyiler için ayırtılacak. Serena Williams demişken bu sene 40 yaşına giren tenis oyuncusunu Paris’te görebilecek miyiz bilmiyoruz. Ancak daha önce 4 kere kazandığı ve Paris’ten önceki son durak olan Roma Açık’a katılmaması Wimbledon için dinleneceğini düşündürüyor. 

19 Mayıs’ta açıklanacak ana tablo öncesinde, kadınlar dünya 1 numarası ve 2020 Fransa Açık şampiyonu Iga Swiatek favori. Erkeklerde ise tüm anketler 6 numaralı İspanyol oyuncu Carlos Alcaraz’ı gösterse de 22.şampiyonluk için çoğunun gönlü The King of Clay’den yani Rafael Nadal’dan yana. 

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS