Yurt

Arts & CultureSeptember 5, 2023
Yurt

1990’lı yılların sonundayız ve Türkiye’de siyasi kutuplaşma hakim… Filmlerinde, Türkiye’nin karmaşık güncel sorunlarına sosyal yorum ve özgün görsel estetikle yaklaşarak, büyüme, erkeklik, muhafazakarlık gibi konuları meselesi kılan Nehir Tuna’nın 14 yaşındaki lise öğrencisi Ahmet’in üzerinden 90’lı yılların Türkiye’sini anlattığı 2023 yapımı ilk uzun metrajlı filmi Yurt, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi. 

90’lı yılların sonu Türkiye’sinin laik ve dindar kesim arasındaki siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen film, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendisini islama adayan ve babasının zoruyla orta sınıf yaşam tarzının konforlarından vazgeçirilip, İslam eğitimi alması için erkeklerin kaldığı dini bir yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşıyor. Yakın zamanda din değiştiren Ahmet’in babası, bunu oğlu için doğru yol ve kendisi için de bir kurtuluş fırsatı olarak görüyor. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilen Ahmet, bir yandan da okul ve yurt arasındaki hayatında baskılarla karşılaşırken, Ailesinin beklentileri, dini zorunlulukları ve umutsuzca tutunduğu çocukluğu arasında gidip gelmek zorunda kalıyor. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmet’in tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri Hakan’ın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

Festivalin Orizzonti bölümünde gösterilen Yurt, 2019’da Sundance Screenwriters Lab, 2020’de de Sundance Directors and Screenwriters Lab ve geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazanırken, Hamburg Film Fonu’ndan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden post prodüksiyon desteği aldı. Nehir Tuna’nın yazıp yönettiği film yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşırken Tuna, 2007’de ilk kısa filmi “Bakire Ada”, “18” ve  “Mary’s Bathroom Camp” (2010) adlı kısa filmlerin ardından çektiği “Dedeler En İyisini Bilir” (2012) ile Moondance’ta Calypso Ödülü’nü ve Williamsburg’da Seyirci Ödülü’nü aldı. 2015’de “Basur” ile, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü kazanırken; 2018’de yazıp yönettiği “Ayakkabı” adlı kısa filmi, Adana Altın Koza Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçildi. 2019’da üzerine çalışmaya başladığı ilk uzun metraj projesi “YURT” ile, aynı yıl Sundance Senaristler Laboratuvarı’na ve 2020’de de Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na seçildi.

Author: Yiğitcan Genç

RELATED POSTS