Wes Anderson Returns Fondazione Prada with Asteroid City Exhibition

Arts & CultureSeptember 27, 2023
Wes Anderson Returns Fondazione Prada with Asteroid City Exhibition

Fondazione Prada, Wes Anderson’ın son filmi Asteroid City’nin İtalya’daki prömiyeri ile eş zamanlı olarak filmde kullanılan aksesuarlar, kostümler, set parçaları ve sanat eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. 

Wes Anderson’ın on birinci uzun metrajlı filmi Asteroid City, meteor çukuruna ve uzaylı yaşamına ev sahipliği yapan 1950’lerin bir çöl kasabasına odaklanıyor. Bilimsel amaçlı düzenlenen bir programda uzaylıların aniden ortaya çıkması gibi, dünyayı değiştiren beklenmeyen olayların meydana gelmesiyle birlikte yaşananları aktaran Wes Anderson, filmi karantina ütopyası olarak nitelendiriyor. Anderson filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz oyuncular, stilize setler, kusursuz makyajlar, iyi giyimler, bölünmüş ekranlar, ayrıntılı kamera hareketleri, renkli ve siyah beyaz arasındaki geçişler Asteroid City’nin de alametifarikası olarak göz çarpıyor. CGI’dan uzak durma kosunda kararlı olan Anderson, bunun yerine filmin geçtiği kasabayı sıfırdan inşa etmeyi tercih etti. El işçiliğinin kendine has hikaye anlatma deneyimini önemli ölçüde canlandırdığına inanan yönetmen, 2015’te Bar Luce projesi ve 2017’de “Il sarcofago di Spitzmaus e altri tesori” sergisini takiben Asteroid City filminin İtalya’da gösterime girmesi vesilesiyle özel olarak hazırlanan sergisiyle Fondazione Prada’ya geri dönüyor. 

Fondazione Prada’da da özel olarak hazırlanan Wes Anderson Asteroid City sergisi filmin kurgusal manzarasını ve ortamlarını gerçek, fiziksel bir alana aktarıyor. Özel olarak hazırlanan sergi alanı ziyaretçilere filmin çeşitli sahnelerini yeniden keşfetmelerine ve Anderson’ın yarattığı distopik dünyayı yakından tanımalarına fırsat tanıyor. Serginin tamamında filmde kullanılan orijinal kostüm ve aksesuarların yanı sıra reklam panoları, bayraklar ve sokak tabelaları da yer alıyor. Özel üretilen sigaradan çorbaya, kokteyllerden tuvalet malzemelerine kadar her biri farklı ihtiyaçlarla damgalanmış pastel otomatlar da dikkat çekiyor. Filmdeki renkli ve parlak görüntü yönetmenliği serginin gizemli ve karanlık atmosferiyle tezat oluşturuyor ve izleyicilerin filmin daha derin temalarından bazılarını daha yoğun deneyimlemelerine olanak tanıyor. Fondazione Prada’nın Nord galerisinde, seçilen sahne unsurları bağımsız enstelasyonlar halinde düzenlenmiş olup, bunların her biri filmin önemli bir sahnesine, olay örgüsüne neredeyse sadık bir sırayla atıfta bulunuyor. Her sergi bölümü, bağlantılı sahneden alınan bir ses parçasıyla ilişkilendirilirken, Fondazione Prada’nın sergisi, film yapım sürecini somutluğu ve yaratıcılığıyla keşfetmek ve sinema hikaye anlatımını yakından ve benzeri görülmemiş bir perspektiften analiz etmek için bir fırsat sunuyor. İnsan varlığına ve yönetmenin vizyonundan geçen çeşitli Amerikan siyasi ve sosyal ideallerine ilişkin karmaşık konuların daha derinlemesine incelenmesine olanak tanıyan sergi 7 Ocak 2024’e kadar ziyaret edilebilecek.

Author: Yiğitcan Genç

RELATED POSTS