Covid Room’da buluşalım

Arts & CultureApril 9, 2020
Covid Room’da buluşalım

Karantinadaki genç kreatifler tarafından kurulan ve dünyanın dört bir yanındaki genç sanatçılardan destek alan Covid Room’u duydunuz mu? İsminin “Covid” olduğuna bakmayın. İş birliğine, sanatın gücüne, kutlama arzusuna ve sosyalleşme ihtiyacına inanan Covid Room, özünde can sıkıntısına karşı savaşıyor ve gücünü kolektif çabadan alıyor. Her hafta sonu, DJ’lerin ve katılımcıların web kameraları ile bağlanabildikleri video konferans partilerine ev sahipliği yapan Covid Room’u kurucularından Andrea Giuseppe Parialó anlatıyor.

Covid Room nasıl bir amaçla kuruldu?

Covid Room’u içinde bulunduğumuz sosyal izolasyon sürecinden kaynaklanan sıkıntı ve durağanlığa cevap niteliğinde kurduk. Covid Room olarak, 360 derece sanat ve müzik platformu olmak istiyoruz. “E-clubbing” konseptini de ilk başlatan biziz. Her hafta sonu, DJ’lerin ve katılımcıların web kameraları ile bağlanabildikleri video konferans partilerine ev sahipliği yapıyoruz. Böylece insanlar sanal bir mekanda birbirleriyle etkileşime girebiliyor.

Manifestonuz nedir?

Resmi olarak 13 Mart Cuma günü kurulan Covid Room, sanatsal ifade, artistik eğlence ve uzaktan birlik olmayı temsil ediyor. Covid Room, dünyanın şarkı söyleyen tüm balkonları olmak istiyor. Covid Room, fiziksel şartların bizi engelleyen o bütünlük ve aidiyet duygusunu, sanal gerçeklikte tekrar yaratmak istiyor.

2020 yılı…

Güney Yarımküre tarihinin en ateşli cehennemini yaşadı. Ekvatorda, çekirgeler ve ördekler arasındaki savaş devam ediyor. Kuzey Yarımküre ise 2000’lerin en büyük pandemisiyle boğuşuyor. Büyük spor etkinlikleri askıya alındı. Dünyanın en önemli etkinlikleri ertelendi. Tüm dükkanlar yağmalandı. Çin, İtalya, İsviçre, İspanya, Fransa, Amerika, Güney Kore, Japonya, Libya, Mozambik ve Sudan gibi ülkeler kısıtlayıcı önlemler aldı. Özellikle İtalya, bir süreliğine zorunlu olarak karantina altına alındı.

Zamanın yavaş akmasından kaynaklı çektiğimiz acı, bizi gün boyunca meşgul etme umuduyla yaptığımız günlük eylemlerin mekanik tekrarı, insan temasına duyduğumuz ihtiyaç ve zorunlu kılınan sosyal mesafeler; kısacası içinde bulunduğumuz bu durum, bizi daha önce hiç denenmemiş yepyeni bir formatı hayata geçirme fikrine itti.

Covid Room’un arkasındaki genç kreatifler kimler? Covid Room topluluğundan bahseder misiniz?

Hepimiz öğrenci ya da yeni mezunuz. Ekipteki herkes farklı alanlarda uzmanlaştığı için birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz ve projeyi her yönüyle ele alıyoruz.

Şahsen “pazarlama veri analizi” üzerine uzmanlaşmış olmama rağmen, Instagram hesabımdan elektronik müzik ve fotoğraf üzerine projelerimi paylaşıyorum. Daniele, ekonomi mezunu ve büyük ihtimalle ileride kalkınma ekonomisi üzerine bir şeyler yapacak ama aynı zamanda hem mutfaktaki becerilerini ortaya koyuyor hem de müzik projelerini devam ettiriyor. Pierangelo siyaset bilimi ve politika okuyor; Giulia müzik ve moda dergileri için illüstrasyonlar çiziyor; Fabiola multidisipliner bir mimar, gazeteci ve sanatçı; grafik tasarımcısı Lucia “motion design” alanında yeni şeyler deniyor; kamu yönetimi bölümünden mezun olan Irina ise online iletişim, etkinlikler ve bağış toplama yoluyla yeni girişimleri destekliyor. Kısacası oldukça heterojen bir ekibe sahibiz! Kağıt üzerinde bambaşka uzmanlıklara sahip olmamıza rağmen bizi birbirimize bağlayan en büyük şey, sanat aşkımız.

Covid Room topluluğu da gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. İş birliği yaptığımız tüm sanatçılar, büyük bir coşkuyla bu işin bir parçası oldular. Onların desteğiyle büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz.

Dışarıdan dahil olan katılımcılar da artık birbirini tanımaya başladı ve herkes Covid Room çatısı altında buluşmaktan çok mutlu. Her şey o kadar doğal ve pürüzsüz gelişti ki, herkese teker teker teşekkür etmek istiyorum. Bu yaşananlara hala inanamıyorum…

Bilmeyenler için sormak istiyoruz; Covid Room’da neler yapıyorsunuz? “Stream party”leriniz ve “Covid Room Virtual Museum” projenizden de bahseder misiniz?

Büyük bir keyifle! Esasında her hafta “e-clubbing” temalı etkinlikler organize ediyoruz. Etkinlikler, video konferans platformu Zoom üzerinden ilerlerken, Twitch ve YouTube gibi farklı kanallardan da canlı yayın yapılıyor.

Aynı zamanda, değerlerimizi ve duyarlılığımızı yansıtan bir serginin de küratörlüğünü üstleniyoruz. Eserleri, hem Instagram feed’imizde sergiliyoruz, hem de C/A’in devam eden “M Ξ T A P L Ξ X” adlı sanal müze projesi üzerinden paylaşarak “üç boyutlu” bir deneyim sunuyoruz.

“Covid Art” teması altında sanatçılara “open call” çağrısında bulundunuz. “Covid Art” nedir? Dünyanın farklı yerlerinden katılmak isteyen sanatçılar neler yapabilir?

“Covid Art”, başvuracak sanatçılardan beklediğimiz temanın adı. Yaptığımız açık çağrı üzerinden şu soruyu sorduk: “Distopik bir rüyadan yeni uyandın. Ama bunun bir rüya değil, gerçek olduğunu anladın. Ne görüyorsun?”

Gerçekleşmesini hayal dahi etmediğimiz ama fantezisini kurduğumuz post apokaliptik senaryoların başımıza geliyor oluşu, bizi böyle bir yaratım sürecine itti. Çoğu bilim kurgu hikayesi, yüksek teknolojiyle yönetilen bir dünyada sosyal iletişimin ortadan kalkmasını konu alır. Ancak pandemiyle savaşmak için kendi isteğimizle böyle bir senaryoya ayak uyduracağımızı kimse tahmin edemezdi herhalde. Biz de bu tür temalarla veya genel olarak yenilikçi teknikler ve teknolojilerle ilgilenen sanatçıları arıyoruz. Görsel sanatlardan fotoğrafa, grafik tasarımdan moda tasarımına, farklı alanlarda işler üreten kreatifleri davet ediyoruz. Başvurmak isteyenler, “Covid Art” başlığıyla covidroom@gmail.com adresine mail atabilirler. Kendilerini ve gönderecekleri işi anlattıkları başvuru metninde Instagram hesapları da bulunmalı. Aynı başvuru DJ’ler ve müzisyenler için de geçerli. “Covid Music” başlığıyla mail atmaları yeterli. Çağrımız her zaman açık ve neden şansınızı denemeyesiniz?

Covid Room’a katılımcı olarak dahil olmak isteyenler hangi adımları takip etmeli?

Bu kısma biraz dikkat edin çünkü kafa karıştırıcı olabiliyor. Katılmak isteyenler, bit.ly/How_To_Covid_Room adresinden adımları takip edebilirler.

Yapılması gereken ilk şey, Zoom bağlantı linkine tıklamak ve talimatlarda verilen şifreyi girmek. Ana problemimiz, genellikle insanların bir şey duyamamaları. Bu da Zoom üzerinden yalnızca canlı görüntü aktarıyor olmamızdan kaynaklanıyor. Müziği duyabilmek için talimatlarda paylaştığımız iki Mixlr linkini tarayıcınızdan açmanız ve gece boyunca da açık bırakmanız gerekiyor. DJ’ler bu iki Mixlr hesabı arasında geçiş yapıyorlar.

Yaptığımız testler sonucunda bu kurulumun en iyisi olduğuna karar verdik. Katılımcılarımızın evlerinde en iyi “e-clubbing” deneyimini yaşamasını istiyoruz. Bunun için de ses kalitesi en büyük önceliğimiz.

Tüm linkler sosyal medya hesaplarımızda da yer alıyor, istediğiniz zaman girip kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda odanızı nasıl gerçek bir dans pistine dönüştürebileceğinize dair ufak bir kılavuz da paylaştık! Canlı yayın boyunca kendinize içki hazırlayabilir, istediğiniz çılgın kıyafeti giyebilir ve etrafınızı eğlenceli ışıklarla kaplayabilirsiniz.

Pandemi kontrol altına alınınca Covid Room misyonunu tamamlayacak mı, yoksa yeni bir oluşuma yelken mi açacak?

Projemiz kesinlikle devam edecek! İsim değişikliği olacak mı henüz bilmiyoruz. Yeni bir kolektif oluşturmak veya şu anda net bir kimliğe sahip olan Covid Room projesi üzerinden gidip gitmeyeceğimiz konusunda kararsızız.

İzolasyon sürecinden sonra online partiler çok fazla devam etmeyecektir ama bu ruhu kaybetmeden çok cool fikirlerle Covid Room’u gerçek dünyaya taşımayı planlıyoruz. Hala geliştirmekte olduğumuz “hybrid” etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Şimdilik çok fazla detay veremiyorum ama sponsorlara ihtiyaç duyacağımız büyük projeler müjdeleyeceğiz size. Bizi takipte kalın!

Image: Tigris Li
View this post on Instagram

CALL FOR ARTISTS – OPEN TO ALL ARTISTS (Visual Artists, Graphic Designers, Videomakers, Photographers, etc.) Proposals with an outstanding aesthetic, coherent with the following keywords (regardless of the theme) will be featured on our feed KEYWORDS: Trash Avant-Garde, Interconnectivity, Post-Internet, Soft High-Tech, New Technologies, Automation, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Virtual Reality, New Reality, Future Aethics, The Roaming Twenties, All-Things-Futurist, Post-Apocalyptic, Deep Fake, Post-Truth, E-aesthetics, New Digital, Bio Tech, Post-Antropocene, Post-Urban To apply: send an email with your project and a brief description of it and of what you do to covidroom@gmail.com with object: COVID ART. Include also your Instagram account, if possible —————————ITA————————- Le proposte con un’estetica d’impatto e coerente con le keywords (indipendentemente dal tema) saranno pubblicate sul nostro feed. KEYWORDS: Trash Avanguardia, Interconnettività, Post-Internet, Soft High-Tech, Nuove Tecnologie, Automazione, Intelligenza Artificiale, Realtà Virtuale, New Reality, Etica Futura, The Roaming Twenties, Post-Apocalittico, Deep Fake, Post-Verità, E-aesthetics, New Digital, Bio Tech, Post-Antropocene, Post-Urban Per partecipare: manda una mail con l’elaborato e una breve descrizione del progetto e di cosa ti occupi a covidroom@gmail.com con oggetto: COVID ART. Specificare indirizzo Instagram, se possibile

A post shared by Covid Room (@covidroom) on

Author: Berin Somay

RELATED POSTS