Ways of Self-criticism with Merve Çağıran

Arts & CultureSeptember 1, 2017
Ways of Self-criticism with Merve Çağıran

Başarılı bir “oyuncu olmak” için yetenek mi eğitim mi aslolan size keskin cümleler kuramayız, biliyoruz. Ama önemli olanın yaptığınız şeyi istemek, sevmek olduğunu söyleyebiliriz. Merve Çağıran da bu tutku dolu tavrı ile radarımızda. Garantici olmayan ve ne istediğini bilen insanlar sizi de heyecanlandırmıyor mu?

Röportaj: Duygu Bengi | Fotoğraf: Fora Norman | Styling: Melike Barut
Meslek seçimleri her zaman zor bir süreci işaret etse de oyunculuğu meslek olarak seçme kararı, gözümüze daha da zor görünüyor. Senin için nasıl gelişti bu süreç, bize anlatır mısın?

Merve Çağıran: Bir mesleği seçerken maddi ve manevi belirsizlikleri düşünürsek bunun gerçek bir seçim olamayacağını düşünüyorum. Sahnede mutluydum bunu yapmak istedim ve gerisini düşünmedim… Ailemde oyuncu yok, müzisyen var. Zorluklarını ve keyfini bilerek 16 yaşımda bu kararı aldım. Mesleği seçerken, yaratıcı gücünüzü kullanabildiğiniz alanlara yönelmelisiniz. Ben, ne zaman yazsam, beste yapsam, karakterler ve sahneler üzerine düşünüp bir şeyler bulsam o zaman mutlu oluyorum.

“Öyle birini oynamak isterim ki, benim hayatımda olmayan hisleri ve amaçları olsun.” demişsin, şu an eline nasıl bir senaryo gelse, kalp atışların hızlanır?

Merve Çağıran: Seri katili oynamak istiyorum… Belki çok korkak ve nefret dolu. Kendi içinde zıtlıkları olan ve uç eylemlerde bulunan birini oynamayı çok istiyorum.

Gömlek: MM6 BY MAISON MARTIN MARGIELA / BEYMEN, Etek: KNITSS, Küpe: MUMMU DESIGN, Sandalet: CELINE / BEYMEN

Ekran kullanımı alışkanlıklarımız çoktan değişse de online platformlar hayatımıza yeni yeni giriyor. Yasaklardan arınmış bir platformda yer almak senin için neyi daha cazip kıldı?

Merve Çağıran: Bunlar çok güzel başlangıçlar… Cesaretin ve özgürlüğün dışında, oyuncu için online platformlarda karakter yazımı ve ortaya çıkışı açısından TV’den farklı sonuçlar doğuruyor.

İçeriğin kolayca erişilebilir olması, tüketimini de bir o kadar hızlandırıyor. Bu durum oyunculuğu nasıl etkiliyor?

Merve Çağıran: İnternette blok olarak yayınlanan işlerde – Fi’de de 3’er bölüm üzerinden yayınlanıyordu projemiz ya da 13 bölüm (sezon) olarak yayınlanan Netflix hikayeler, daha planlı akışı ve hikayenin önceden bilinir olması gibi unsurları ile oyunculuğu pozitif anlamda etkileyebilir. Hikayeyi ve akışını ne kadar önceden bilirseniz çalışmak için o kadar çok alanınız oluyor. Karakterin nereye gideceğini daha iyi biliyorsunuz. Ama bunun, oyunculuğa çok büyük etkisi olduğunu düşünmüyorum. Bir kaç bölümü art arda izleme durumu, seyircinin karakterleri devamlı ve ara vermeden incelemesine fırsat veriyor.

Merve Çağıran

Üst : MEHTAP ELAIDI

Bilinirliğinin artması oyunculukta önüne konulan sınırları kaldırırken, sosyal hayatında sana sınırlar koyuyor mu?

Merve Çağıran: Hayır bir zararı yok. İstediğim neyse onu yapabilirim. Eleştiri almamak adına kendine sınır koymanın bir süre sonra ucu yok. O yola girmemek lazım.

Planlı olmayı mı kendini hayatın akışına bırakmayı mı tercih edersin?

Merve Çağıran: Tabii ki planlı olduğum şeyler var. Bazı şeyler planlı çalışmadan sonra akışına bırakılır ancak, ama onun dışında, keşfedilen ve parlatılan şeyler çoğunlukla plansızken olur diye düşünüyorum.

Merve Çağıran

Ceket: SUDI ETUZ, Küpe: KISMET BY MILKA, T-shirt: BALENCIAGA / BEYMEN, Sneakers: NIKE

Yazmaya ve müziğe olan merakın zaman içerisinde bir albüme dönüşür mü?

Merve Çağıran: Albüm gibi bir düşüncem yok ama yakın zamanda stüdyo kaydını yapıp, şarkılarımı tek tek internet üzerinden yayınlamayı düşünüyorum.

Kendini eleştirdiğin zamanlarda ters giden ne oluyor?

Merve Çağıran: Kendini sorgulayan biri olmaktan mutsuz değilim. Ruh ve bilincin sporudur kendini sorgulamak… Yormadan ve muhafaza ederek eleştirip, sonrasında yapıcı ve yaratıcı bir yerden gidersen beslenir. Kimse salt iyi insan değil, içindeki kötü duyguları kabul etmezsen onları yok saymış olur ve evrimleşmesine müsaade etmezsin. Varlığını öylece kabul etmediğimiz her şeyi olduğu yerde sıkışmaya mahkum bırakırız.

Merve Çağıran

Gömlek: JUNE ELEVEN / BEYMEN, ETEK: ACADEMIA, Çanta: MANU ATELIER, Bot: PHILIP LIM / BEYMEN

Yaptığın işi anlatırken “iyi ki” tanımını en çok ne için kullanıyorsun?

Merve Çağıran: İyi ki bazı garantici yaklaşımlara çocukluğumdan beri karşı çıkmışım. İyi ki tiyatro yapmışım… İyi ki kişisel olarak oyunculuğun bana getirdiği, benim de oyunculuğuma dönüştürdüğüm her şey var… İyi ki hep özgür düşünebileceğim bir iş yapıyorum. 

Merve Çağıran

Gömlek: JAQUEMUS / BEYMEN, Pantolon: SUDI ETUZ, Sandalet: CELINE / BEYMEN, Küpeler: MUMMU DESIGN

Saç: Mehmet Menteş | Makyaj: Barış Yılmaz
Author: Based Istanbul

RELATED POSTS