Sónar Istanbul performanslarının sahne arkasını keşfedin!

Arts & CultureMay 10, 2020
Sónar Istanbul performanslarının sahne arkasını keşfedin!

Dördüncü edisyonunu geride bırakan Sónar Istanbul, 6-7 Mart’a yayılan müzik programının yanı sıra, deneyim ve atmosfer odaklı sıra dışı performanslara da ev sahipliği yaptı. Dijitalin farklı disiplinlerle ilişkisini odağına alan ve dijital dönüşümü destekleyen Digilogue platformunun desteğiyle gerçekleşen etkileyici görsel-işitsel performansların sahne arkasını, Digilogue için dokümante ettik, siz de bu çarpıcı performansları sanatçıların anlatımıyla deneyimlemeye hazır mısınız?

Intensional Particle by Hiroaki Umeda
Japon avant-garde sahnesinin önde gelen isimlerinden Hiroaki Umeda’nın dans performansı ve görsel-işitsel şovu “Intensional Particle”, vücutta saklanan gizli enerjinin ekrana aktarıldığı bir dans performansı. Umeda, uzay boşluğundaki parçacıkları statik moleküller olarak görmek yerine aktif partiküller olarak algılamayı tercih ediyor ve uzay boşluğunda parçacıkların özlerinde sakladıkları asıl isteklerini görselleştiriyor.

Live AV + Ambient AV by Max Cooper
Sónar Istanbul kapsamında iki farklı performansla sahne alan İngiliz DJ ve yapımcı Max Cooper, kendine özgü yaklaşımıyla müzik türleri arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor. Sónar Club’taki performansının ardından Sónar Screen’de setinin başına geçen Max Cooper, “Ambient” performansı ile; elektronik müzik, görsel sanatlar, teknoloji ve bilim arasındaki kesişimi ele almaya odaklanıyor.

Grand Piano AV by Kelly Moran
Deneysel müziğin temel taşlarından biri haline Kelly Moran; klasik, elektronik, minimalist ve caz gibi birçok müzik türünü harmanlayarak deneysel besteler yapıyor. Kelly Moran’ın performanslarında kullandığı piyanolar, enstrümanın tonunu değiştirmek için tellerin arasına yerleştirilmiş çeşitli objeler içeriyor. “Grand Piano AV” ile ritimleri görsel bir şova dönüştüren Moran, alışılagelmişin dışında bir piyano deneyimi ortaya koyuyor.

Live Choir AV
Lalin Akalan, Chromas Choir, Tolga Böyük, Amir Ahmadoghlu ve Ece Özalp tarafından ortaya konulan “Live Choir AV” adlı görsel-işitsel deneyim, geleneksel koro performansının teknoloji desteği ile bir üst seviyeye taşınmasını işaret ediyor. Performansa, gün doğumu ve batımını andıran minimal görsellerin devasa LED ekrandaki iz düşümleri eşlik ediyor.

Chronosphere AV by Balkan Karışman and Burak Dirgen
Yeni medya formlarını kullanarak, günümüz ile geleceğin ilişkisini sorgulayan Chronosphere, Balkan Karışman ve Burak Dirgen’in görsel-işitsel alanda stüdyo ve canlı performans çalışmalarından meydana geliyor. “Zaman” terimini görülemeyen, duyulamayan, bilinemeyen bir hiçlik olarak tanımlayan Chronosphere, yarattığı görsel-işitsel şovlarla gerçeklik ile yanılsama arasında geçişler yapıyor.

R.A.W Live Coding by Selçuk Artut and Alp Tuğan
Yaratıcı teknolojiler alanında öne çıkan isimlerden Selçuk Artut ve Alp Tuğan’ın kurduğu R.A.W, görsel-işitsel deneyimler sergileyerek doğaçlama kodlamaya yer veren bir müzik grubu. Ses ve görüntü ham maddelerini eş zamanlı programlayarak işleyen ve “R.A.W Live Coding” ile Sónar Istanbul’da etkileşim tasarımı ve ses sanatları üzerine heyecan verici bir deneyim ortaya koyan ikili, teknolojik uygulamalara dayanan güncel sanat pratiklerine odaklanıyor.

The Skin by RE.sole
RE.sole adı altında buluşan Ecem Dilan Köse ve Ahmet Ünveren, Sónar Hall’deki “The Skin” performanslarıyla örtündüğümüz deri kavramını ve kendimize koyduğu sınırları irdeliyor, bizi biz yapan katmanların sınırlarını yeniden tanımlıyor.

Sónar Istanbul performansları hakkında daha detaylı bilgi almak için Digilogue’un web sitesini ziyaret edebilirsiniz!

Author: Berin Somay

RELATED POSTS