Life After BOB

Arts & CultureSeptember 19, 2022
Life After BOB

Ian Cheng’in Life After BOB yapımı, Unity oyun motorunda oluşturulmuş ve gerçek zamanlı olarak sunulan epizodik bir anime. Büyük bir anomik çağda geçen Life After BOB, gelecek yüzyılda yapay zekanın tehlikelerini ve potansiyelini keşfederek, bilincimizle birlikte yaşadığı bir zamanı hayal etmemize olanak sağlıyor.

Kusurlu insanlar olarak hayatımızı bizim yapabileceğimizden daha kusursuz yaşamamızı sağlayan bir teknoloji hayal edin. Sanatçının en son animasyonunun ilk bölümü etrafında inşa edilen Life of BOB, ürkütücü bir deneyim vadediyor. Ziyaretçiler filmin atmosferini deneyimlerken aynı zamanda potansiyel geliştirici NFT teknolojisiyle etkileşime girebiliyor. Psikolojik gerçekleri uyandırma görevi edinen Life After BOB, zihinlerimizin birlikte yaşadığı bir dünya hayal ediyor. Böylece yapay zeka ile yaşanan hayat, varoluş duygumuza rehberlik eden arketipsel senaryoları oluşturuyor.

The Chalice Story adlı ilk bölümde, sinir mühendisi Dr Wong, 10 yaşındaki kızı Chalice’in sinir sistemine BOB (bag of beliefs) isimli bir yapı yerleştiriyor. Değişken bir dünyada büyümenin zorluklarında Chalice’e rehberlik etmek için tasarlanan BOB, Chalice’in hayatında olup biten her şeyle onun adına yüzleşirken, Chalice giderek her şeyden kopuk ve gerçeklerden kaçan biri haline geliyor. Dr. Wong, kızının BOB tarafını tercih etmeye başlamasıyla ve BOB’un Chalice’in hayatını ondan daha iyi yaşamakla tehdit etmesiyle Chalice’in aklındaki tek soru işareti “Sıradan insan benliği için geriye ne kaldı?” olacaktır.

Sanatçı olmadan önce bilişsel bilim üzerine eğitim almış olan Ian Cheng, benzeri görülmemiş bir başarı olan Unity oyun motorunu kullanarak bu kompleks ve büyüleyici filmi yaratmakla, daha önce yapılmamış bir işe imza atıyor. Sergide şimdiki zamanda geçen film, o dünyanın ayrıntılarını, teknolojiyle ilgili çelişkili duyguları yansıtarak anlatıyor. Gelecekte bir distopya mı yoksa ütopya mı öngördüğünün ayrıntılarını oluşturmak için özel olarak tasarlanmış bir algoritma kullanıyor ve bizlere de bunu deneyimlemek kalıyor.

Author: Pelin Kalkan

RELATED POSTS