“I Am Not A Robot”: The New Gen Instagram AR Filtreleri ve Güzellik Üzerine

DesignMay 10, 2019
“I Am Not A Robot”: The New Gen Instagram AR Filtreleri ve Güzellik Üzerine

https://www.instagram.com/p/Bu5vC_qFaPz/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1krad4zmm4cke

Beauty 3000, Zoufriya, Blast, Turfu, IceVen, Odyssey… Bunlar, bir filmden gelen bir cyborgs çetesinin ismi değil, Johanna Jahkowska namı diğer @johwska tarafından yaratılmış, fütüristik, psychedelic Instagram AR filtreleri. Eğer son birkaç aydır bir kayanın altında yaşamıyorsanız, Instagram hikayelerinde “güzelleştirici filtreler” kısmındaki sevimli kedi kulaklarına, uzun kirpiklere ve parıltılı gözlere veda edip yerini alan bu vazelin kaplı, pırıltılı holografik filtreleri kaçırmanız pek olası değil…

https://www.instagram.com/p/BsQwm8WhTQQ/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=j2k2tajk6mm7

Jahkowska’nın ilk bebeği Beauty 3000’ı tüm yüzü kaplayan fosforlu maske olarak tanımlayabiliriz. Tuhaf, ama merak uyandırıcı. Sonuçta, bu filtre bugünün Instagram AR filtresi estetiğini koruyan Kardashian-esque güzellik standartlarından uzak ve bunun yerine güzellik kavramına daha çığır açan, deneysel bir yaklaşıma teşvik ediyor. İşin garip yanı, Kylie Jenner bir güzellik dergisinin kapağı için yüzü erimiş bir yapay zekaya dönüştüğünde pek çok ünlü bunu trend olarak algılayıp çoktan alışılmadık AR filtreleri uyguladıkları fotoğraf ve videolarını yayınlamıştı. Şüphesiz ki, ani ilgi patlaması @johwska‘ya bugünden itibaren 676k üzerinde takipçi ile önemli bir Instagram ünü kazandırdı. Fütüristik AR filtrelerin ilk patlamasından hemen sonra, pek çok AR filtre yaratıcısı, güzellik efektlerini kişinin daha güzel görünmesi üzerine tasarlamak yerine, günümüz sosyal medyanın sunduğu güzellik normatif anlayışına meydan okuyan ve bu tür normlardan kurtulmak isteyen kullanıcılarına deneysel bir aşama şansı veren tasarımlara odaklandı. @Exitsimulation tarafından Parabola, @fvckrender‘ın Self Help, @tokyyto tarafından Woop ve Ysh, @danmollervfx‘in Meta’sı, yüzünüzü bir balmumu figürüne dönüştürmekten çok daha eğlenceli seçenekler sunan bu temaya örneklerden.

Bu tür tasarımların başarısından ortaya çıkan en önemli soru narsisizm doğasında yatıyor. Günümüzün insanları sosyal medya aracılığıyla günlük olarak çok yönlü ‘reklam’larını yapma konusunda takıntılı olduklarından, bu yüksek teknoloji ürünü olan ürkütücü AR filtreler, kelimenin tam anlamıyla maskelerin arkasına saklanarak en iyi sürümlerimizi sunma ihtiyacımız hakkında ne söylüyor? Sonuçta, Jahkowska’nın yansımalı metalik AR filtresine Narcisse adını vermesi tesadüf değil. İnsanı düşünmeye sevk ediyor ister istemez…

Author: Duygu Özen

RELATED POSTS