Dual Perspective in Action: Lottermann & Fuentes 

Arts & CultureSeptember 5, 2023
Dual Perspective in Action: Lottermann & Fuentes 

Bir kamera ve iki perspektif; bu iki unsurun açtığı mucizelerin nedeni olmadı ki? Frankfurt kökenli sanatçı ikilisi Lottermann ve Fuentes, bu mucizeleri daha da ileriye taşıyarak iki farklı bakış açılarını birleştiriyor ve ortaya tamamen yepyeni bir anlatı ortaya çıkarıyorlar. Sanatın sınırlarını zorlayarak aksiyon ve reaksiyonu birleştirdikleri Ping Pong projesi, dostlarından meslektaşlarına hatta üretimini beğendikleri ancak tanımadıkları isimlere kadar ulaşarak geniş bir görsel iletişim ağını örerek bizleri 17 Eylül’e kadar Pilevneli Yalıkavak’a çağırıyorlar. 

“Lottermann&Fuentes” olarak işbirliği içinde çalışmanın size yaratıcı sürecinizde nasıl bir katkı sağladığını ve projelerinizin nihai sonucunu nasıl etkilediğini anlatır mısınız?

Lottermann&Fuentes: Birbirimizi bulduğumuz için şanslıyız. 4 göz ve 2 kalp, sadece daha fazlasını görüp hissetmemizi sağlar. İşimiz ve projelerimiz, ortaklığımızın büyük ölçüde faydalandığı yerlerdir. Sizi etrafınızda görmekten hoşlandığınız biriyle sürekli bir değişim ve genellikle aynı sonuca varabileceğiniz biriyle iletişim kurmak, kimseyi taklit edemeyeceği bir şeydir. Ayrıca, bu da Lottermann ve Fuentes’i özel kılan şey olduğunu düşünüyoruz.

‘Ping Pong’, işbirliği süreci aracılığıyla çeşitli duyguları, stilleri ve bakış açılarını bir araya getirdiği görünüyor. Sanatsal kimliğinizi koruma ve farklı etkileri entegre etme arasındaki dengeyi nasıl yönetiyorsunuz?

Lottermann&Fuentes: Dürüst olmak gerekirse, bunun hakkında çok fazla düşünmüyoruz ve fotoğraflayacağımız iş veya motifleri seçerken beynimizi yormuyoruz. Her zaman kişisel olarak harika bulduğumuz ve uyan fotoğraflar arıyoruz. Ping Pong eğlenceli olmaya devam etmeli ve zihinsel bir aktivite olmamalıdır. Bu şekilde kimliğimizi koruyabiliriz ve diğer etkilerle dikkatimiz dağılmaz. Tabii ki bizi etkileyen diğer etkiler de vardır, bunları içselleştirir ve kendi tarzımızda yeni bir görüntü oluştururuz.

‘Ping Pong’, sanatçılar arasındaki etkileşimi ve işbirliğini vurgulamış gibi görünüyor. Bu bağlantı ve iletişim yönünün yaratıcı sürecinizde ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Lottermann&Fuentes: İnsanlarla ve farklı karakterlerle çalışmayı ve iletişim kurmayı seviyoruz. Bu nedenle fotoğrafçılığı da seviyoruz. Bir ekip olarak birlikte daha fazlasını başarabileceğinizi düşünüyoruz. Ping Pong sayesinde oyun oynamak ve birbirimizle iletişim kurma isteğimizi gerçekleştirdik. Herkes bir arada çalıştığında büyük bir mutluluk getiriyor. Bunu seviyoruz.

Bu projeden unutulmaz bir anınızı paylaşabilir misiniz?

Lottermann&Fuentes: Evet, Palais de Tokyo’nun Ping Pong’u Foto Paris’te sergilemek istediği ve gerçekten sergilediği zaman. Bu özeldi.

Bu fikrin nasıl ortaya çıktığını ve bugünkü etkileyici projeye nasıl evrildiğini paylaşabilir misiniz?

Lottermann&Fuentes: Hatırlıyorsam, ortaklığımızın başlangıcında tatillerimizi ayrı ayrı geçirirken birbirimize her gün birer fotoğraf gönderip birbirimize temas kurmak için bir fikir geliştirdik. Bir şekilde bu fikri daha da geliştirdik ve Ping Pong’u icat ettik. İlke ve fikir yeni değil, sadece daha büyük hale getirdik ve sadece oynamaya devam ettik. Ping Pong dolaşıp birçok yeni hikaye anlatmalı.

Ping Pong, Berk Kır “Kendilik Yemeği”, 2021
Ping Pong, Juergen Teller “WILDSCHWEINMUTTER”, 2014
Ping Pong, Nadine Fraczkowski “Plumage”, 2013

İkili olarak çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu söyler misiniz? Bir avantaj ve bir dezavantaj paylaşabilir misiniz?

Lottermann&Fuentes: İkili olarak çalışmanın, ego dolu bir dünyada unutulmuş birçok basit ilkeyi içerdiğini söyleyebilirim. Asla yalnız değiliz, her zaman yedeklerimiz var ve yapım aşamalarında yalnız ve üzgün bir şekilde yemek yeme zorunda kalmıyoruz. Her zaman konuşabiliriz, diğer kişi kendini güvensiz hissetse bile. Dezavantajı, her şeyi paylaşıyor olmamız, bu meselede parayı da içeriyor, ama bu da sorun değil.

Dünya giderek daha tüketici odaklı hale geliyor, özellikle görsel açıdan. ‘Ping Pong’, daha derin bir etkileşimi nasıl teşvik ediyor?

Lottermann&Fuentes: Oluşturulan etkileşim eylemidir. Tüketimle ilgili değil, etkileşim ve sevgiyle ilgili.

Tüketimden bahsedilmişken, zamanınızın çoğunu ne tüketiyor?

Lottermann&Fuentes: Yeme içme, bahsettiğimiz tüketimin bir parçası ise kesinlikle yiyecek, aksi takdirde sosyal medya oldukça açık. İkimiz de ona fazla zaman harcamamaya çalışıyoruz ve zamanımızı daha güzel şeylerle geçiriyoruz. Ama tabii ki hala bunu yaparken kendimizi yakalıyoruz. Telefonumu sadece geride bırakma isteği hala büyük.

4 göz ve 2 kalp, sadece daha fazlasını görüp hissetmemizi sağlar.

-Lottermann & Fuentes

İki kameranın kullanımı, bir anı çoklu bakış açılarından yakalama yeteneğinizi nasıl artırıyor?

Lottermann&Fuentes: İki kameramız ve dört gözümüz olduğu için her zaman nesneyi 2 farklı yönden görüyoruz. Bir durumu iki farklı bakış açısıyla yaşarsınız. Ancak genellikle aynı açıdan çekeriz, ancak hala küçük bir fark vardır. Seçim yapabileceğimiz daha fazla materyalimiz olur. Bu elbette müşteriler için ilginç kılar.

Her biriniz projelerinize hangi güçlü yönleri katıyorsunuz?

Lottermann&Fuentes: Aslında farklı güçlü yönlerimiz yok, en azından teknoloji açısından. Aksi takdirde, herkesin kendine özgü özellikleri vardır. Bu bizim çifte sırrımız.

Ping Pong, Claire Cottrell “Ginger”, 2013

‘Ping Pong’ için görüntüleri seçme ve eşleştirme sürecinize dair bir perde arkası bakış açısı sunabilir misiniz?

Lottermann&Fuentes: Beğendiğimiz sanatçıların seçimini yaptıktan sonra, eserlerine bakarız ve ilk izlenimi oluştururuz. Ardından, o anki sanatçı için özel olarak seçtiğimiz veya ürettiğimiz bir fotoğrafımızı göndeririz. Bir fotoğraf göndermeden önce kişinin zihnine girmeye çalışırız. Ancak daha önce açıkladığım gibi, bu çok fazla zaman almaz, bunun için iyi bir hissizliğimiz vardır. Sonra heyecanla sanatçının cevabını bekleriz. Bu projenin en güzel yanıdır. Sevgiliye yazdığınız mektubu bekler gibi cevabı beklersiniz.

Author: Ceydanur Demir

RELATED POSTS