Devir Müzikal Devri

Arts & CultureJuly 19, 2022
Devir Müzikal Devri

Kitaptan uyarlanan Devil Wears Prada yani Şeytan Marka Giyer şimdi müzikale uyarlanarak popüler kültürde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. 2006’daki kült filmin müzikal adaptasyonu sonrası soruyoruz: Müzikaller niye revaçta?

Kate Wetherhead’in yazdığı, Anna D. Shapiro’nun yönettiği ve koreografisini James Alsop’un yaptığı The Devil Wears Prada müzikali için şimdiden belirtelim: Meryl Streep ve Anne Hathaway’in olduğu efsane oyuncu kadrosu yok ama müzikal, bir hit olmaya aday. Nitekim Broadway sevgisiyle tanınan ve birçok müzikal şarkı yazan Elton John, müzikalin müziğine imza atıyor. 

Önce Joker şimdi Devil Wears Prada’yla müzikaller popülerliğini tekrar kazanmış görünüyor. 19 Temmuz’dan itibaren Chicago’da izleyiciyle buluşacak müzikal öncesi akıllara “Müzikaller neden tekrar revaçta?” sorusu geliyor. Bu iki film popülerliğiyle bir dönemi esir alsa da filmden uyarlanan başarılı birçok müzikal var. 

Bunlardan biri 2001’de Reese Witherspoon’un başrolde olduğu Legally Blonde. 2007’de Broadway’e uyarlanan müzikal 7 Tony adaylığıyla o dönem yankı uyandırmıştı. Çıtır çerezlik lise filmlerinden belki de en ünlüsü olan Mean Girls de 2017’de müzikale uyarlanarak 12 Tony adaylığına sahip oldu. Disney’in 1994’te çıkardığı kült animasyon filmi Aslan Kral’ın müzikalı Afrika ritmi ve müziğiyle çevreleniyor. Broadway’in gururu haline getiriyor yalnızca bir masal değil, aynı zamanda bir mirasın kutlaması. Bunun dışında Pretty Woman, Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Billy Elliot, Matilda ve birçok ünlü film müzikale dönüşerek izleyiciyle bir kez daha buluştu. 

Lion King

Hollywood ve Broadway arasında sıkı bir ilişki olduğu kesin. Önceleri popülerliği artırmak için müzikalden filme geçiş sağlanırken, şimdilerde tam tersini görüyoruz. Son 20 yılda film-müzik endüstrisinde büyük bir canlanma görüldü: Moulin Rouge!, Chicago, Les Misérables ve La La Land Altın Küre Ödülü kazananlarıydı.  Beyaz perdede olduğu kadar televizyonda da High School Musical, Glee, Empire, Nashville ve Smash gibi çok sayıda hit müzikal şovun olduğunu da unutmayalım.

Chicago

Müzikallerin izleyiciyi içine almasının birçok sebebi var. Bunlardan biri müziğin karakteri anlamamıza yardımcı olması. Müzik bir hikayenin anlatılmasında önemli bir etken. Olay örgüsünü ilerletmeye, karakter kişiliklerini geliştirmeye ya da kahramanın ya da düşmanın en içteki isteklerini bir diyalogda kendilerini açıklamak zorunda kalmadan ifade etmesine yardımcı olan en önemli araç. 

İyi hikayeler anlatıldığı sürece, Broadway ve Hollywood arasındaki ortaklık muhtemelen uzun yıllar daha başarılı olacak.

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS