Brave Monologues w/ Helin Kandemir

Unframed20 Şubat 2026
Brave Monologues w/ Helin Kandemir

Birini başarılı olduğunda değil yolun başında yakalamakla ilgileniyoruz, bizimki biraz da insan biriktirmekle alakalı bir yolculuk. Helin Kandemir ile ilk buluşmamız bundan tam 6 sene önce. “Under 25” çekimimizin en genç üyesiydi; o günden sonra sıkça kesişen yollarımız ve her bir araya geldiğimizde hızla atan kalplerimiz, bu yolda birlikte yapacağımız çok şey olduğunun kanıtı. Helin’in kararlılığı ilk günden beri beni çok etkiliyor. Bu kadar erken başlayan yolculuğunu bir kariyere dönüştürebilmesinin ardında kendi kararlarını alabilme gücü saklı. “Ne yaparsam yapayım, nasıl bir karar alırsam alayım o kararı kendim almış almayı önemsiyorum çünkü o zaman onunla baş edebilme yeteneğim çok kuvvetli oluyor.” İstediğini bilmek ve sonuç ne olursa olsun arkasında durabilmek. Helin kendine ve onu olduğu kişiye dönüştüren her dış etmene inanmayı seçenlerden; “Dönüp kaçmaya kalbim hiç müsaade etmiyor.” diyor, mücadele etmeye cesaretin varsa, başarmaya hakkın da oluyor.

DUYGU Kendi yaratıcı yolculuğunda cesur olmak senin için ne ifade ediyor?

HELİN Kendime benzemek. Beklenilen, istenilen, genelde kabul gören her formun dışında sadece kendim olarak bu sektörde var olmaya karar vermek.

DUYGU Kuralsız ve özürsüz bir şekilde bir şey yarattığın, hafızanda yer eden bir anı paylaşır mısın?

HELİN Sıfır sahne tecrübesiyle, yalnızca hislerime ve güçlü provamıza güvenerek sahneye çıkmak… Bana ve performansıma inananların bir elin parmaklarını geçmediği bir arenada, sadece içgüdülerimle var olmak. 

DUYGU Korku — ya da onun yokluğu — kendini ifade etme biçimini nasıl şekillendirdi?

HELİN Korkuyu negatif bir his olarak ötekileştirmemeye çalışıyorum. Onunla başa çıkamadığım zaman, yerini değiştirip beni iten bir güç haline getiriyorum. Nitekim yolculuğuma duyduğum bu tutku dolu sevgi, bütün korkularımdan daha büyük. 

HELİN wears a suit by Maison Margiela, Beymen, shirt by Beymen Club, tie by Network and shoes by Atelier Tacon Brooch by Begüm Khan.

DUYGU Sanatın için aldığın ve riskli gelen ama sonunda senin sesini tanımlayan bir karar?

HELİN Kendimde dahi var olup olmadığını hiç bilmediğim karakterleri yakalamayı seviyorum. Hep aşina olduğum alanların dışında kalmayı, buna da kendimi bazen mecbur bırakmayı çok seviyorum. Okuduğumda ne yapacağımı kestiremedim her şeye bodoslama daldım. Şimdi paletimde onlarca renk var.

DUYGU Yaratıcı işlerin dünyaya tek bir Brave Monologue sunabilseydi, ne söylerdi?

HELİN “Bütün deneyimlerim, hislerim ekseninde kendim olmaktan kaçmıyorum. Ve inan yaşamaktan hiç korkmuyorum.”

DUYGU Dünya sessiz olduğunda, cesaretin bize ne söylüyor?

HELİN Varlığıma ait olan her şeye sahip çıkmamı: Arzularım, tutkularım, inançlarım, doğup yaşadığım ülkem.. Bunların hepsinin beni içeren ve bana ait olduğunu biliyorum. Dönüp kaçmaya kalbim hiç müsaade etmiyor ve bazen bu cesaretin sonuçları özgürlüğüme vursa dahi; ben kalmak istiyorum, inanmayı seçiyorum.

DUYGU Bilinmezliğin eşiğinde durduğunda seni ileriye doğru iten şey nedir?

HELİN İleriye adım atarken ya da yeni bir istasyona yönelirken, o istasyonda bir şeylerin yolunda gitmeme ihtimali belirdiğinde kafamın içinden hep şu cümle geçiyor: “En kötü, yapamamış olursun.” Hayatta her alanda varlık gösterememeyi normalleştirmeye ve bunu kendi değerimle ilişkilendirmemeye çalışıyorum. Olmazsa olmaz. Ve bu, o kadar da kötü bir şey değil. 

“Kendimde dahi var olup olmadığını hiç bilmediğim karakterleri yakalamayı seviyorum. Hep aşina olduğum alanların dışında kalmayı, buna da kendimi bazen “mecbur bırakmayı” çok seviyorum.”

-Helin Kandemir

DUYGU Hayata karşı cesur olduğunu düşünüyor musun?

HELİN Evet, düşünüyorum. Bütün hikayem nereye gittiğimi bilmediğim bir zaman valizimi alıp çıkmamla başladı. Hala bazı yerlerde, bazı gerçeklikler beni sıkı sıkı tutsa da zamanı geldiğinde onlarla da vedalaşacağımı biliyorum. Acele etmiyorum, ama pes de etmiyorum.

DUYGU Yaratıcılık senin için ne anlama geliyor?

HELİN Tutku duymak. Yaptığın şeye dair, kimsenin hissedemediği kuvvetli bir tutku duymak…

DUYGU Sınırları zorlamak senin gerçekliğinde nasıl şekil buluyor?

HELİN Bir kapının önünde kalbim küt küt atıyorsa, attığım ilk adım zaten sınırları aşmak oluyor. Hepimize yüklenmiş onlarca form, onlarca inanış var. Kültürlerimiz, ailelerimiz, alışkanlıklarımız… Bütün bunlar, bazı kapıların önünde nabzını boğazında hissetmene sebep oluyor. Ama sen, bütün o hislere rağmen adımını atıyorsun. Olup olmamasından bağımsız, o anda sınırlar eriyip gidiyor.

DUYGU Herkes kendine biraz sert davrandığı bir dönemden geçer. Sen ne zaman ve nasıl kendinden ve kararlarından özür dilemeyi bıraktın?

HELİN Kendi hatalarımın sonuçlarını yaşamak başkalarının doğrularını yaşamaktan daha keyifli geldiği zaman. Ne yaparsam yapayım, nasıl bir karar alırsam alayım o kararı kendim almış almayı önemsiyorum çünkü o zaman onunla baş edebilme yeteneğim çok kuvvetli oluyor. Bazen, gerçekten de o zamanki senin bir bildiği oluyor. 

FROM BASED ISTANBUL N45 10TH ANNIVERSARY ISSUE: BRAVE MONOLOGUES

Buy your copy now!

Cover Guest Helin Kandemir
Creative Direction & Words by Duygu Bengi
Photography by Abdullah Yazıc
Styled by Emre Köklüçınar
Head of Talent Hair and Makeup Önder Tiryaki
Creative Group Head Yağız Yeşilkaya
Producer Tunga Yankı Tan
Creative Production by BI Creative
Special Thanks to Cansu Sıtacı
Creative Team Duru Ustaoğlu, Kerem Acar
Hair Team Batuhan Sancar, Enes Sakızcı, Mustafa Akgül
Make-Up Team Doğukan Tuncer, Esra Poyraz, Hazar Baştürk
Gaffer Onur Karaca
Photography Assistants Hakan Diner, Hamza Kazım Esen
Styling Assistants Elif Akpunar, Şimal Özyiğit
Editorial Brews by Starbucks Türkiye
Bites by Focamia

Author: Based Istanbul

RELATED POSTS