1996 Odessa’sından Ukrayna’ya Yardım 

Arts & CultureMarch 31, 2022
1996 Odessa’sından Ukrayna’ya Yardım 

Ukrayna’daki insanlık krizine yardım adına sanat dünyasından çeşitli seferberliklere tanıklık ediyoruz. Philip-Lorca diCorcia’nın online sergisiyle aklımızda bir soru: Dünyayı sanat mı kurtaracak?

Diplomatik olarak alınması gereken onca karar varken siyasi aktörler dışında bu krizi bizim çözmemiz zor ancak yine de birçok alandan öncü kişiler, Ukrayna halkına yardım etmeye çalışıyor. Şimdilerde gözümüze takılan bu bağış etkinliklerinden biri de Philip-Lorca diCordia’nın sergisi. Sanat; bazen hayattaki sorunlarımızı unutturup yüzümüzü güldürürken, bazen düşünmemize ve sorgulamamıza yol açıyor. Amerikalı fotoğrafçının Berlin’deki sergisinde 1996 yılındaki Odessa’ya gidiyoruz. 

DiCorcia 1996’da Odessa’ya gittiğinde tarihi liman ve çevresinde yaşayan insanların ve şehrin yüzlerce samimi portresini çekti. Şimdiye kadar, tek bir görüntü dışında bu fotoğraflar yayınlanmadı. Ukrayna’daki mevcut savaşın haberlerini görünce diCorcia, Odessa şehrinde geçirdiği zamanı hatırladı ve Sprüth Magers ile özel bir çevrimiçi yardım sergisinde gösterilmek üzere arşivine göz gezdirdi. 250$’dan satışa sunulacak fotoğraflardan elde edilecek tüm gelir; gıda, ilaç, giyim, ilk yardım ve barınma gibi finansman sağlamak üzere Red Cross Ukraine Crisis Appeal’e bağışlanacak.  

29 Mart – 19 Nisan 2022 tarihleri ​​arasında düzenlenecek olan sergiye Almanya’da olmayanlar, Sprüth Magers’dan çevrimiçi olarak erişilebilme imkanına sahip. Aynı zamanda Londra ve Los Angeles’ta da bu baskılardan bir seçki sergilenecek. 

Sanatın dünyayı çok daha güzel bir yer yaptığına hemfikiriz ancak insanlık krizlerini çözmede tek başına yeterli olmadığı kesin. Hem kırsal hem de kentsel manzaralar ve günlük yaşamın samimi portreleri arasında diCorcia, Putin’in işgali tarafından harap edilen şehrin göz kamaştıran barış zamanındaki görüntüsü sunuyor.

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS