Devam Filmleri Gerekli Mi?

Arts & CultureJune 17, 2022
Devam Filmleri Gerekli Mi?

Joker’in müzikale dönüşme ihtimali, 10 yıllık aradan sonra Avatar haberi ve Top Gun: Maverick’le nostalji esintileri derken devam filmleri 2022’de jübilesini yaşıyor. Bazılarının fiyasko olabilme ihtimaline karşı, durması gereken yeri bilmeli mi? 

İlk filmlerinin gördüğü ilgi ve yarattığı heyecan çoğunlukla diğer yapımlara göre zirvede. İlk filmin başarısı sonrası ticari kaygıyla yapılan örneklere rastlasak da tüm devam fimleri başarısızdır demek büyük haksızlık olur. 

Devam filmlerini seviyoruz. Belki kolay tüketildiğinden, belki de yeni bir olay örgüsü ve karakterleri tanımak istemediğimizden. İlk film ilgi çekici karakterlere, maceralı ve aksiyon dolu bir olay örgüsüne veya bolca mizaha ve bir dahaki sefere daha da heyecan verici bir şey olma potansiyeline sahipse insanlar daha fazlasını istiyor. Ve devam filmiyle iyi bir gişe elde edilirse, bir franchise doğuyor. Gittikçe daha fazla film ve “spinoff” olacak bir markalaşmadan söz ediyoruz. Özellikle Hollywood, insanların görmek için ödemeye razı oldukları şeyi yapmaya devam ediyor. Bunun en başarılı örneklerinden biri Marvel. Absürt derecede başarılı devam filmleri, dizileri ve yan yapımları derken on yıldan fazladır tek bir fiyaskoya imza atmadı. Aksine her yapımı diğerinden daha fazla izlendi ve dahası beklendi. 

Peki, genellikle devam filmlerinde görmeye alışık olmadığımız bu başarının sırrı ne? The Godfather, Star Wars, The Lord of The Rings en başarılı devam filmlerinden bazıları. İlk filmlerinin aksine ikinci veya üçüncü filmleri daha çok izlendi ve izleyici tarafından daha çok beğenildi. Bu kadar kötü olduğuna odaklanmak yerine, önemli soru şu olabilir: Bir devam filmini iyi yapan nedir? Başarılı devam filmlerinin en belirgin özelliklerinden biri karakterdir. Tek bir uzun metrajlı filmdeki karakterlerin gelişimi sınırlı olabilir. Bununla birlikte, bir “Bölüm 2” karakterlerin büyümeye devam etmesi ve izleyicilerin bu karakterlerle daha da büyük bir bağlantı kurması için bir fırsat sunuyor. Seyirci ana karakterin kim olduğunu biliyor ve yaratıcılar yeniden giriş yapmak için hiç vakit kaybetmeden bunun yerine, baş karakterin tam tersi olan filmin kötü adamı tanıtılıyor. Yani ilk film düzen iken, diğeri anarşi ve kaos. Joker buna mükemmel bir örnek. 

Bazen inanılmaz bir taleple karşı karşıya gelen yapımcılar bu teklifleri değerlendirmediklerinde iş izleyiciye düşüyor. Fanfiction denilen ve milyonlarca insanın değişen kalitede hayran kurguları yazmasıyla hak sahiplerinin okuması için bir nevi yeşil ışık yakılıyor. Örneğin Grinin Elli Tonu serisi esasen Alacakaranlık’ın hayran kurgusuydu. Asla gerçekleşmeyeceği söylenemese de neredeyse imkansız olacak kadar nadir bir başarıdan söz ediyoruz. 

İzleyici yeni yapımı ilkiyle karşılaştırdığından oldukça acımasız. Kendisinden yararlanılıp yararlanılmadığını fark edebildiğinden bir devam filmi yapmak oldukça zor. İlk seferde elde edilen cevaplara meydan okumak için yeni sorular bulmak gerekiyor. Bir devam filminin başarısız olmasının birçok yolu var ancak doğru yapıldığında devam filmi bir hikaye evreninin olay örgüsünü ilerletebilecek, yeni ve heyecan verici karakterler geliştirebilecek ve hatta orijinal filmin ötesine geçebilecek güçlü bir araç. 

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS