2021: The Year Of Photography

Arts & CultureDecember 30, 2021
2021: The Year Of Photography

Bu senenin en ilham veren fotoğraflarıyla ve sergileriyle 2022’ye sayılı günler kala sıradışı eserlere yeniden göz atıyoruz. Vermek istediği mesajla olaylara başka bir perspektiften bakmamızı sağlayan ölümsüz kareler bu sene de hayat hakkında tekrar düşünmemize yol açıyor.

“The Forgotten” by Rosalind Fox

Rosalind Fox Solomon ve Unutulanlar

The Forgotten ile Rosalind Fox Solomon; savaşın, çatışmanın ve travmanın insani maliyetine yani insanda oluşturduğu tahribatı gözler önüne seriyor. Fotoğrafların asıl amacı telefonlarımıza son dakika haberi olarak gelen ve acılarını okuduğumuzda veya izlediğimize birkaç dakikalık tüylerimizi diken diken olduğu ancak sonra unuttuğumuz kişileri yani unutulanları hatırlatmak. 1976-2019 yılları arasında çekilen siyah beyaz görüntüler, savaşın ve travmanın sadece bedende değil ruhtaki izinin etkilerine bizzat tanıklık ediyor.

“Between Girls” by Karen Marshall

Karen Marshall ve Kızlar Arasında

“Bence kadınlar arasında tanımlaması zor bir iletişim var.” sözleriyle Between Girls kitabına giriş yapan Karen Marshall, bir grup genç kızın New York’ta büyüyüp aşk, kayıp ve kalp kırıklığı yaşadığı anları belgeliyor. 1985’te projeye başlayan Karen Marshall, 16 yaşındaki Molly Brover adında bir genç kızı ve arkadaşlarını fotoğraflamaya başlıyor. Brover’ın aylar sonra araba kazasında hayatını kaybetmesi projeye ara verdirmiyor. Belli aralıklarla kız grubuyla buluşan ve onları fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştiren Marshall, kızların 40’a dayamasıyla bitirme kararı aldı. Bu sonbahar yayınlanan kitap, arkadaş grubunun iyisiyle kötüsüyle yaşadığı otuz yıllık periyodu kapsıyor.

“Colors of My Body” by Lea Colombo

Lea Colombo ve Vücudumun Renkleri

Fotoğrafçı Lea Colombo’nın son sergisi Colors of My Body, fiziksel formunu renk ve enerjiyi keşfetmek için bir tuval gibi kullanıyor. Yüksek benliğiyle ilişkisini araştıran sergi; fotoğraf, resim, baskı ve heykeli kapsayan bir kolaja sahip. Enerjiler ve auraların yanı sıra eril ve dişil enerjinin yin ve yang’ından etkilenen Colombo’nun samimi otoportreleri eskiz, boya ve balmumu ile kaplanıyor. Colombo’ya göre Colors of My Body; insanların beden, kişisel güç, ışık ve en önemlisi yüksek bilinçle olan bağlantılarıyla kendi ilişkilerini keşfetmeleri için bir davet.

“I Saw The Air Fly” by Serbest Salih

Serbest Salih ve I Saw The Air Fly

Mardin’de yer alan fotoğraf atölyesi Sirkane, çocuklara kendi fotoğraflarını çekmeyi ve basmayı öğretmek için köyden köye dolaşan mobil bir karanlık oda. I Saw The Air Fly ; Türk, Irak ve Suriyeli çocukların kendi çektikleri fotoğraf koleksiyonu. Atölyenin yöneticisi genç fotoğrafçı Serbest Salih de aynı zamanda Suriye’nin Kobeni şehrinden bir göçmen. Ağırlıklı olarak Mardin’in yoksul bir tarım bölgesini objektiflerine alan çocuklar, derin dostluklar kurarak Salih’in deyişiyle ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin beklentilerini paramparça eden fotoğraflar üretiyorlar.

“Wearing Masks” by Gillian Wearing

Gillian Wearing ve Maskeleri

İnsanların maske takarak kamera karşısında itiraflarda bulunduğu sergi, anonim olma rahatlığıyla bir realty show’a dönüşüyor. Sergide sadece maskeli eserler yok. Yolda karşılaştıkları insanlara bir itirafta bulunmalarını isteyen Wearing; şaşırtıcı, komik ve sıradışı kişisel ifşalarla karşılaşıyor. Wearing’in bu işi sorunlarımızı içselleştirmek yerine dürüst olmamız gerektiğini vurguluyor gibi.

Bu sene daha detaylı incelediğimiz Gillian Wearing yazısına linkten ulaşabilirsiniz.

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS