Data Romantics: Bir Dijital Aşk Masalı

Arts & CultureFebruary 16, 2022
Data Romantics: Bir Dijital Aşk Masalı

Dijital kültür sonucu toplumun duyarsızlaşması ve aşkı bulmanın zorlaşmasıyla Tigris Li bizlere bir alternatif sunuyor. Aşktan umudu kesenlere reçete: deneysel aşk laboratuvarı.  

Çocukluğumuzdan beri bizlere bir nevi aşılanan mutlu sonla biten masallar veya kimimizin favorisi romantik komedi filmlerindeki gibi bir aşkın nadir olduğu anlamak için 30’lu yaşlara gerek kalmıyor. Bizler gibi grafik tasarımcısı Tigris Li de gençliğinde romantik komedilere bayılıyordu ve hayatının aşkının yakın olduğunu farz etmesi onu bir nebze rahatlatıyordu. Aşk hayatımız artık veri ve algoritmalar tarafından yönlendiriliyor ve cebimizdeki uygulamalar, sözde çok sayıda potansiyel talipten mükemmel eşleşmemizi bulabiliyor. Ancak iş duygulara gelince bunları ölçmek ve bir veriye sabitlemek mümkün olmuyor. Çekiciliğin ardındaki bilimi inceleyen Li; dopamin, oksitosin ve diğer birkaç hormondan oluşan bir grup hormon keşfetti. “Hormonların ‘aşk denklemi’ dediğim şeyin hem kontrol edilemez hem de açıklanamayan komplikasyonu olduğunu fark ettim.” sözleriyle  durumu açıklıyor. 

Data Romantics, deneysel bir flört laboratuvarı da dahil olmak üzere çeşitli projeleri barındırıyor. İlişkilerdeki duygusal artışları detaylandıran harita, tarot kartları ve Li’nin beş yıllık çeşitli randevularını listelediği bir flört günlüğünden oluşuyor. Bunların dışında sergide; cinsiyetsiz speed dating, aşk, teknoloji ve seks üzerine bir panel de bulunuyor. Li tarafından inşa edilen incu-dater, duygusal dengesizlikleri çözmek için gelecekte bize oksitosin yani aşk hormonu verilip verilmeyeceğini merak eden teorik bir uygulamadan ibaret. Partnerleri duygusal verileri girmeye ve paylaşmaya davet eden uygulamada birbirlerine karşı ne kadar sevgi, mutluluk, üzüntü, öfke ve hayal kırıklığı hissettikleri veri olarak girilir ve varsa herhangi bir duygusal eksikliği gidermek için gereken bir oksitosin dozunu reçete eden bir algoritma aracılığıyla işlenir. 

Teknolojinin aşk gibi oldukça kişisel bir alana bile girmesiyle insanların kişisel yaşamlarımızı düzene sokmak için yeni teknolojiler kullanmak istemesi şaşırtıcı değil. Li bu kavramlarla oynamanın tehlikesini kabul ediyor: “Bir kavram olarak aşk çok geniş ve çok ilginç çünkü romantik bir fenomenden daha fazlası. İnsanlar aşk için en çılgın şeyleri yapabilirler.” 

Teknolojik olarak bu fenomen ileride nasıl şekillenir şu an bilinmez ama Tigris Li’nin Data Romantics sergisinin sanatsal olarak unutulmaz bir deneyim yaşatacağı kesin. 14 Şubat’ta başlayan sergi Londra’da 18 Şubat’a kadar devam edecek. Londra’da olmayanlar şimdilik aynı adı taşıyan kitapla yetinebilir. 

Author: Sıla Sağlam

RELATED POSTS