Okyanus Atığından Kol Çantasına: Vionnet x Marc Quinn

Arts & CultureMay 28, 2018
Okyanus Atığından Kol Çantasına: Vionnet x Marc Quinn

Modanın, sosyo-kültürel ekonomide söz sahibi olduğunu düşünürsek, tüketim trendlerini etkileyen bir numaralı sektörlerden biri olduğunu da kabul etmiş oluruz. Moda sektörü ekonominin bu kadar içerisindeyken global üretimlerin de sürdürülebilir olması kavramına uzak kalmamalıyız. Artık teknolojinin çevre dostu çözümler üretme potansiyelini farkettiğini gördüğümüz moda sektörü, her ne kadar kusursuz ve eğlenceli görünsede artık tasarımcılar ve moda evleri de sürdürülebilir ürünler üreterek, atıklarla mücadeleye ve doğaya verilen zararı en aza indirmek için birçok farklı işbirliği ile karşımızı çıkıyor.

Bunun en yeni örneklerinden biri de Fransız merkezli moda evi Vionnet’in, İngiliz görsel sanatçı Marc Quinn ile beraber yürüttüğü ‘’Sustainable Surf’’ koleksiyonu. Bir kumsalın kıyısında plastik çöplerin toplandığı esnada tanışan ve Vionnet’in kurucusu Goga Ashkenazi, plastik poşetlerin çürümeden dahi oluşturduğu zararlı maddelerinin insan tüketimi tarafından bir tür bilinçlenmesini konu alan koleksiyonu ile son zamanların en duyarlı işbirliğine katkı sağlıyor. Plastik torbaların yağdan yapıldığına dikkat çeken Quinn, “Büyük bir çöp yığını algısını değiştirebilecek bir çanta yığını yapmak istedim’’ diyor.

Koleksiyon, ekolojik deri, pamuklu poplin ve geri dönüştürülmüş plastik dahil olmak üzere tamamen sürdürebilir malzemelerden üretiliyor. Giysilerin yanı sıra gözlük markası Sea2See de sürdürülebilir koleksiyonda yerini alırken; yüzde 100’ü okyanustan çıkarılan plastikten dönüştürülen gözlük çerçeveleri, koleksiyonun en farklı parçalarından biri haline geliyor. Ayrıca koleksiyondan elde edilen gelirin yüzde 50’si de Parley For The Oceans vakfına bağışlanıyor.

Author: Yağmur Koç

RELATED POSTS